Z kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację.
Ja gotuję często od razu więcej kalafiora, tak by pozostał nam na sałatkę. Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej wody z dodatkiem soli. Nie dodaję żadnych innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-)
Składniki:
- ugotowane, schłodzone różyczki kalafiora
- 1-2 jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą być z poprzedniego dnia)
- 2 mniejsze lub 1 duży pomidor
- pokrojony szczypior
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański)
- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- malutki ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać pieprz oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do mięs, warzyw i wielu innych dań.
Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również z tego samego, ale schłodzony w lodówce, wykładamy na półmisek, polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
Przyozdabiamy pokrojonym na cząstki pomidorem oraz jajkiem pokrojonym na ósemki. Można także posypać pokrojonym szczypiorem. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Smacznego :-)
Bardzo ciekawe połączenie - nigdy wcześniej nie mieszkałam jajka z kalafiorem. Jestem bardzo ciekawa smaku:-)
OdpowiedzUsuńNam bardzo odpowiada, bez jajka też jest dobra, ale z nim jeszcze smaczniejsza ;-)
UsuńŚwietny przepis - prosty i smaczny:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Niekiedy niewiele trzeba, by uzyskać coś smacznego ;-)
UsuńIdealna do lunchboxa. Zrobię sobie ją jutro :)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńBardzo apetyczna sałatka i w dodatku lekko strawna. Pycha <3
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest pyszna 😋
UsuńPozdrawiam 😊
Danie wygląda fenomenalnie! https://www.metalowafigurka.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest pyszne🙂
Usuń