Kolejne, szybkie tym razem, ale równie pyszne śledziki. Mój stary przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem, wzbogaciłam o grzybki marynowane, nadały im bardziej wykwintnego smaku. Idealne na nadchodzące święta, na sylwestra, na imprezę lub tak po prostu gdy mamy apetyt na śledzie.
Dodatkowo na świeżo można jeszcze posypać pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź nie wymaga długiego oczekiwania, idealny smak uzyskuje już na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.
Składniki:
- ok.600g filetów śledziowych a'la matjas
- 3 średnie cebule (lub dowolnie)
- ogórki konserwowe (ilość dowolna)
- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)
- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska
- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)
- olej, u mnie rzepakowy
- szczypta soli
- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)
Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze 1-2 razy, by zbyt słony smak śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.
W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki. cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.
Do drugiej miski kroimy w grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę jak nam odpowiada. W trzeciej umieszczamy ogórki pokrojone w plastry.
Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nich ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą i kawałkami grzybków, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Tak aż do wyczerpania wszystkich składników.
Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce. Może tam stać nawet kilka tygodni.
Można również wykładać śledzie od razu do miski, w której podamy je na stole.
Możemy także wzbogacić nasze śledziki o jajko gotowane na twardo, które wykładamy jako ostatnią warstwę, choć brzmi trochę niewiarygodnie, to idealnie dopełnia smaku tych śledzi.
Smacznego :-)
wygladają smakowicie,,,i zapewne też tak smakują-wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam. To nasze ulubione śledzie, nie tylko od święta :-)
UsuńZależy od produktów
Usuń~Goraco polecam dodatek orzechow wloskich,... rozgniecionych z lekka oraz kwasne jablko,..nie koniecznie w kosteczke,..ale daje swietny posmak w calosci ,.. ;;Rewelka!
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam 🙂
UsuńChce układać śledzie od razu do miski w której je podam na stół, to w jakiej ilości zalać je olejem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej tyle, żeby były całe przykryte
UsuńDziękuję serdecznie. Właśnie robię śledziki. 🎄🐰🎁 Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję😊 Również wesołych Świąt🎄🤶🏼
Usuń