Ostatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango. Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest wprost idealne.
Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)
Przepis jest na tortownicę 26cm.
Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)
Przepis jest na tortownicę 26cm.
Składniki na masę serową:
-1250g serka mascarpone
-6 jajek
-210g ksylitolu(dałam niepełną szklankę)
-3 łyżki budyniu
-2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W misie miksera roztrzepać jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C. Formę z masą serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temp. do 150 stopni C. Piec z parą wodną ok. 1 godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-5 żółtek
-75g ksylitolu
-350ml mleka
-31g mąki orkiszowej
-11g maki ziemniaczanej
-aromat waniliowy(kilka kropel)
Dodatkowo:
-jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki
Żółtka i ksylitol utrzeć do białości i puszystości. Dodać 80-100 ml mleka, mąki, aromat i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, od razu wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki mango.
Smacznego!:)
Zrobiłam ten serniczek i wyszedł pyyyszniutki ! Polecam ! Mona.
OdpowiedzUsuńCudowny, konsystencja i smak niepowtarzalne! Cudo! I.
OdpowiedzUsuń