Jak już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie...
Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:)
Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa dla tych, którzy ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej diecie, nie mogą lub nie chcą jeść zwykłego chleba.
Znalezione tutaj.
Składniki:
-1 szklanka nasion dyni lub słonecznika (dałam pół na pół)
-1/2 szklanki nasion lnu
-1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
-1 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych gdy nie zależy nam na tym, by chleb był bezglutenowy)
-8 łyżek mielonego siemienia lnianego
-1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie)
-40g oleju kokosowego lub masła klarowanego
-1 1/2 szklanki wody
-można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby)
Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!:)
Pyszny, rewelacja z samym masłem mmmhhmmm...........I.
OdpowiedzUsuń