Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj, i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:)
Składniki:
-300g mąki owsianej
-300g mąki orkiszowej białej (u mnie typ700)
-100g mąki pełnoziarniste j(żytniej lub orkiszowej)
-2 szkl. ciepłego mleka
-2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy)
-40g płatków owsianych
-35g siemienia lnianego
-30g drożdży
-łyżeczka soli morskiej
Dodatkowo:
-płatki owsiane do posypania
-1 jajko+ łyżka mleka
Drożdże rozkruszyć z kilkoma łyżeczkami mleka i małą ilością mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki(rękoma maczanymi w oliwie) i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Ja obtaczałam je w płatkach zaraz po uformowaniu. Ale można zaraz przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać płatkami. Ja jeszcze skrapiam bułki pędzlem maczanym w wodzie(wtedy ziarna lepiej się trzymają). Piec w temp.220 stopni C przez ok. 15-20 minut (na dno warto wsunąć żaroodporną foremkę z wodą).
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz