Dosyć długo się zastanawiałam co dzisiaj upiec i ostatecznie padło na śmietanowiec na kruchym cieście z malinami:) Autorka podaje z wiśniami. Prócz tego wprowadziłam jeszcze kilka zmian. Ciasto jest wyjątkowe, delikatne i samo rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na tarasie, w promieniach słońca, popijane kawą. Uwielbiam takie dni, a ciasto jak wyżej na zdjęciu mogłabym jeść blachami. Boskie!:)
Składniki na kruche ciasto:
-510g mąki orkiszowej białej
-5 żółtek
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
-1/3 szklanka ksylitolu
Wszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie-masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).
Składniki na masę śmietanową:
-1 szklanka ksylitolu
-szczypta soli
-5 białek, w temp. pokojowej
-2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g)
-1200g kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
Dodatkowo:
-400g świeżych malin lub innych owoców
W misie miksera ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać ksylitol, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto.
Piec w temp. 180 stopni C prze ok. 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!:)
Oj tak! Ciasto faktycznie rozpływa się w ustach, było przepyszne!
OdpowiedzUsuń