5 kwietnia 2013

SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE


Chyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy tego ciasta pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak również z innymi owocami :)
Podaję porcję na małą blaszkę.


Składniki na biszkopt:
-3 małe jajka
-0,5 szklanki mąki orkiszowej
-1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier)

Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać ksylitol, ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na samym końcu stopniowo mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na spód  blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut.

Składniki na masę:
- 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem)
-0,5kg białego sera do serników
-0,5l kremówki
-1-2 łyżeczki żelatyny

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy.


Składniki na górę:
-3-4 galaretki malinowe(najlepiej bez cukru-użyć ksylitol)
-mrożone maliny lub inne owoce

Galaretkę rozpuścić w 1/2-2/3 zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na masę serową wyłożyć maliny lub inne owoce(nie rozmrażać) i zalać chłodną, najlepiej lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do stężenia. 
Podawać schłodzone. 


Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Chciałabym zrobić biszkopt z przepiórczych jajek, ile musiałabym dać? Czy 6 będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę ze 9-10 jajek przepiórczych będzie ok:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ich wollte so ein Käsekuchen vor einem Monat machen, es hat leider bei mir nicht geklappt. Ich muß mal den hier probieren! Es sieht super lecker aus!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń