21 kwietnia 2013

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY


Przepis na potrójnie czekoladowy deser twarożkowy znalazłam i zrobiłam już spory czas temu-bo na walentynki. Nie wiem jakim sposobem jeszcze tutaj nie trafił, gdyż pomimo specyficznego posmaku twarożku z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował.
I niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:)
Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu-spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek

Składniki na spód:
-35g ksylitolu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-165g mąki orkiszowej
-88g miękkiego masła

Składniki na masy:
-100g czekolady mlecznej
-100g czekolady gorzkiej
-100g czekolady białej
-500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników)
-100g ksylitolu
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-3 łyżki żelatyny
-300g śmietany kremówki 30%

Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C.
W tym czasie przygotowujemy masę. 
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić aż napęcznieje. Ser utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Spęczniałą żelatynę podgrzać ciągle mieszając aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową podzielić na 3 części. Ubić śmietanę na sztywno. W kąpieli wodnej każdą czekoladę rozpuścić osobno, po czym połączyć ją z masami serowymi. Pod koniec dodać 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. Do blaszki z upieczonym spodem wylewamy pierwszą warstwę masy-z białą czekoladą. Wyrównujemy i wylewamy masę z mleczną czekoladą, a na samym końcu masę z gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i gotowe:)


Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Córcię na urodziny bardzo ucieszył kształt tego deseru ;>

    OdpowiedzUsuń