Pyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj.
Wychodzi około 60 sztuk.
Składniki:
-220g masła pokrojonego w kostkę
-0,5 szklanki ksylitolu
-2 łyżki mleka
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 łyżeczki soli
-410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5 szkl.mąki pszennej)
-3/4 szklanki suszonej żurawiny
-0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie)
-wiórki kokosowe-do obtoczenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez min. 2 godziny( można zostawić do następnego dnia). Ja włożyłam do zamrażarki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!:)
moje ulubione, mmmmmmmhy!
OdpowiedzUsuńBoskie są, chrupiące, mmmmm, cudo!
OdpowiedzUsuń