27 kwietnia 2013

BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE


Kolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest wprost nieziemski Polecam bardzo gorąco, bo warto. Bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanie, ale nie tylko:)

Składniki:
-1 łyżka masła
-1 łyżka oleju kokosowego
-3 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki wody
-1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych
-1 jajko
-1 niepełna łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia (z drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Od tego momentu ciasto wyrabiać 5 minut(długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by odpoczęło przez 10 minut,potem ponownie wyrabiać przez ok.5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do wyrastania i zostawić na 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Mnie ciasto rosło ok.1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka. Piec w temp. 225 stopni C przez ok. 15 minut.




Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz