8 stycznia 2014

ROGALIKI MARCHEWKOWE LUB DYNIOWE Z NUTELLĄ



    Te rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych ,
marchewkowych  z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu (czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami.

Składniki:
- 200g surowej marchewki (lub dyni) startej na drobnych oczkach
- 200g zimnego, dobrego masła
- 200 mąki orkiszowej białej
- 1-2 łyżki ksylitolu
- nutella


Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na blacie ( można lekko podsypywać mąką) w kształcie koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć 1/2-1 łyżeczki nutelli i dokładnie zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30 minut do lekkiego zrumienia .




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz