Kolejne pyszne i puszyste bułki orkiszowe. Z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej (miało być jej jeszcze więcej, ale miałam niestety resztę...) i otrąb. U mnie w wersji XXL. Z poniższych składników wyszło mi 8 olbrzymich bułek.
Składniki:
- 170g mąki orkiszowej typ1850
- 330g mąki orkiszowej typ750
- 25g świeżych drożdży
- 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej)
- 40g oliwy z oliwek (u mnie z wytłoczyn)
- 40g otrąb (u mnie grube owsiane)
- 350g letniej wody (u mnie 40*C)
zaczyn:
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok. 50g wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż wyraźnie ruszą.
W misie miksera umieszczamy pozostałe mąki, dodajemy sól, oliwę, otręby oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy do połączenia składników. Mąki orkiszowe nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-40 minut lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbijamy, dzielimy na 8-10 części (u mnie 8 po ok. 120g), z każdej części formujemy bułkę, u mnie podłużne, ale można również okrągłe. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.
Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, u mnie dodatkowo z parą wodną (na 2*parowania).
Ja swoje bułki przed wstawieniem do piekarnika nacięłam jeszcze ostrym nożem.
Smacznego 😋
Bułeczki wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakują 👌😋
Usuńno pyszne
OdpowiedzUsuń