Pulled pork czyli rwana wieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek wieprzowiny. Pod wpływem długiego gotowania (pieczenia) w niskiej temperaturze, mięso staje się meeega kruche, wręcz rozpadające, moje rozpadało się już przy wyjmowaniu w garnka
Domowa kanapka, chlebek pita z pulled pork, to pyszny obiad. Mięso jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako dodatek do kanapek. Ciepły pulled pork świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Inspiracją był ten przepis, pominęłam tylko cukier- w moim odczuciu jest zbędny... Następnym razem zwiększę także ilość kuminu- uwielbiam jego smak...
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 5 dużych ząbków czosnku
- 100ml octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
przyprawy:
- 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
- 4 łyżeczki cukru brązowego (nie dałam wcale)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu (następnym razem dam całą)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Obrane, pokrojone na kawałki cebule układamy na dnie naczynia do zapiekania lub wolnowaru, dodajemy także obrane pokrojone w plastry ząbki czosnku. Wlewamy ocet jabłkowy.
Mięso nacieramy oliwą oraz przyprawami i umieszczamy w naczyniu z cebulą i czosnkiem.
Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 9h w piekarniku, w temp. 90*C lub w wolnowarze 7h (ust.High) lub 9h (ust.Low)
Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy 2 widelcy rozrywamy na cienkie włókna. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)
Ooo bosko, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Pychotka 👌😋
UsuńNigdy nie potrafiłam zrobić takiego mięska. Wychodziło mi za twarde. Być może właśnie za krótko trzymałam w piekarniku bo nie było to 9h. Przepis na pewno wypróbuję bo mój luby uwielbia takie jadło.
OdpowiedzUsuńPewnie tak. Czas ma tu ogromne znaczenie, moje rozpadało się samo przy wyjmowaniu z naczynia. Było pyszne, miękkie i soczyste. Moja rodzinka uwielbia takie dania. Polecam, powinno wyjść super 👌😊
Usuńlepsze niz kebab
OdpowiedzUsuń