Makaron ze szpinakiem i łososiem w śmietanowym sosie na bazie mascarpone, z dodatkiem aromatycznego czosnku, to szybkie i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się na letni obiad. Polecam bardzo gorąco, to połączenie wprost idealne
To jedno z naszych ulubionych dań i mimo iż czosnku jest w nim dość dużo, to nie zdominował on smaku makaronu. Jest on idealnym dodatkiem do szpinaku, w daniu nadal dominuje smak pysznej ryby.
U nas porcja dla 3 osób.
Składniki:
- ok.300-330g świeżego łososia (waga fileta ze skórą)
- 125g mascarpone
- 100-150g szpinaku (u mnie baby)
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ok. 300-400g makaronu (u mnie 500g świeżego, niewysuszonego)
- 1-2 łyżki oleju, oliwy
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie (po ugotowaniu zostawić sobie ok.1/2 szklanki wody).
Łososia pokroić na kawałki (bez skóry). Na patelni rozgrzać olej (oliwę), wrzucić kawałki ryby, obsmażyć z każdej strony.
Dorzucić szpinak, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zamieszać. Gdy tylko szpinak zmięknie, trwa to dosłownie chwilę, dorzucamy zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku. Mieszamy.
Dodajemy mascarpone i trochę wody (ok.50 ml) pozostawionej od makaronu. Całość mieszamy. Zagotowujemy.
Do garnka dorzucamy świeżo odcedzony (gorący) makaron i całość mieszamy. W razie potrzeby można dolać więcej wody.
Podajemy od razu na stół. Łososia nie smażymy długo, by nie zrobił się suchy. Nasz był idealny- mięciutki i soczysty.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz