Sernik japoński (soft cotton japanese cheesecake), to sernik o niezwykle lekkiej, wręcz sufletowej strukturze. I choć pewnie nie wszystkich zachwyci (jak to w życiu bywa...), to na pewno większość będzie nim oczarowana.
Bardzo delikatny, wręcz biszkoptowy, wilgotny i co istotne dietetyczny. Zachwycający zarówno imponującym wyglądem jak i smakiem. Inspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami, wynikającymi m.in. z większej formy. Polecam, mimo iż nie smakuje jak typowy sernik, to jest pyszny ;-)
Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm
Składniki:
- 8 jajek (osobno białka i żółtka)
- 180g drobnego cukru (dałam ksylitol)
- 320g dobrego twarogu (u mnie Juliko)
- szczypta soli
- 64g masła
- 125ml mleka
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 77g mąki, ja dałam orkiszową tortową typ450
- 26g skrobi ziemniaczanej
W misce umieścić masło, ser oraz mleko i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam masło z mlekiem, do tego dodałam twaróg i dokładnie rozmieszałam (bez kąpieli wodnej).
W misie miksera umieszczamy mąkę, skrobię, sok z cytryny, żółtka, wlewamy płynną masę serową i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier (lub ksylitol) i dokładnie ubijamy. Masa ma być sztywna i lśniąca.
Ubite białka łączymy w 3 turach z masą serową i delikatnie mieszamy (ręcznie lub na najniższych obrotach miksera). Ważne, by dokładnie połączyć obydwie masy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) tak, by papier wystawał ponad formę (sernik mocno wyrasta). Z zewnątrz dokładnie zawijamy w folię aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę wstawiamy w większą blaszkę. Do przygotowanej w ten sposób formy przelewamy masę serową, wyrównujemy.
Do blachy, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek tak, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 135*C i pieczemy jeszcze ok.45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
Podajemy obficie oprószone (ciasto raczej mało słodkie) mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców lub np. konfitury.
Smacznego :-)
Sernik wygląda totalnie obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Jest pyszny 👌😋
Usuńczyli w Japoni tez maja sery
OdpowiedzUsuń