Sezon truskawkowy w pełni, więc to najlepszy czas na wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik.
Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja na delikatnym biszkopcie orkiszowym, piecze się go tylko 13 minut, więc tak naprawdę chwilę, a smak...cóż, dla nas bajeczny... :-)
U mnie blaszka 33,5x23,5cm, stąd małe modyfikacje
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej
Białka ubić na półsztywno, stopniowo dosypywać ksylitol lub cukier, po każdym dodaniu ubijać dalej. Do piany białkowej dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Można ręcznie, można tak jak ja, na niskich obrotach miksera.
Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę, spód (boki nie) wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smaruję. Wyrównać.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec na programie góra-dół, bez termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), ok.13 minut, aż leciutko się przyrumieni.
Blaszkę wyjąć po upieczeniu i odstawić do wystudzenia.
Następnie okroić delikatnie boki, wyjąć biszkopt z blaszki, usunąć papier do pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy.
Masa serowa:
- 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty)
- 200g kremówki
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżeczki żelatyny
- 800g truskawek (odszypułkowanych)
- 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki)
Galaretki z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuścić w 1,5 szklanki (375ml) gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Ja po schłodzeniu wstawiłam galaretki do lodówki, trzeba tylko pilnować by nie stężały zbyt mocno...
400g truskawek dokładnie zmiksować (zblendować) z pudrem na mus.
Mus truskawkowy wmieszać następnie do sera. Do masy serowo-truskawkowej dodać schłodzone mocno (prawie tężejące) galaretki, dokładnie rozmieszać, następnie mieszając dodać ubitą kremówkę. Na samym końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, najlepiej schłodzone pozostałe truskawki (400g).
Całość lekko tężejącą (gdy masa jest bardzo rzadka musimy odczekać, aż zacznie ściągać) wyłożyć na biszkopt (boki i spód blaszki wyłożone papierem do pieczenia), równo rozprowadzić i odstawić na kilka godzin do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Gdy używamy schłodzonych produktów masa tężeje błyskawicznie, nawet gdy za oknem upał...
Smacznego :-)
Łatwy i szybki przepis. Potrzeba tylko kilka składników aby wyczarować takie cudo :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDokładnie. Niby niewiele, a wrażenia smakowe niezapomniane... 😊 Pozdrawiam 😉
UsuńDzisiaj zrobiłam i wyszedł pycha!:-) szybki i faktycznie nieskomplikowany przepis. Dodam, że wyszedł idealny już za pierwszym razem, a zdolności cukierniczych raczej nie mam, więc radość nie do opisania😄 Gorąco polecam!:-)
OdpowiedzUsuńSuper! Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam 😘
UsuńWłaśnie się zabieram za wykonanie tego przepisu. Mam nadzieję, że będzie to jedna z tych kuchennych perełek, która przyda mi się by zachwycić klientów. Masz rację, z wykorzystywaniem tego co daje nam matka natura. Najlepsze słodkości to właśnie domowe wypieki w połączeniu z owocami. Dzieci od małego powinny zakochać się w takich słodyczach. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy!
OdpowiedzUsuńRównież mam taką nadzieję. U bas zachwyciło wszystkich. A domowe ciasta oczywiście najlepsze. Pozdrawiam 😉
UsuńJa zazwyczaj jeszcze robię galaretkę na wierzch. Czekam aż trochę stężeje, a potem rozprowadzam. To proste ciasto, ale każdy je u mnie lubi.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tą galaretką, ostatnio dodałam również galaretkę na wierzch galaretkowca. Następnym razem dodam także do sernika. Pozdrawiam 😉
Usuń