20 października 2017

ZUPA OGÓRKOWA



   Domowa zupa ogórkowa, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Bywała dość często i zawsze równie pyszna. Podstawą jest dobry wywar (u mnie mięsny i koniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa.
Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu do garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią u mnie zupy zabielane, znalazłam kompromis, kto chce dodaje sobie śmietanę na talerzu. Nie wszyscy również preferują u mnie zupę mocno kwaśną (ja taką uwielbiam), tak więc do garnka dodaję trochę wody od ogórków (tak do smaku), a większą jej ilość dolewam sobie na talerz. Tak więc każdy ma tak jak lubi i zupka może się pojawiać częściej, wcześniej co poniektórzy kręcili nosem, bo nie lubią ogórkowej. Teraz zajadają, aż miło, i nagle (gdy nie ma śmietany), jest pyszna... :-)
U mnie jak większość zup bez dodatku mąki (bezglutenowa), w moim rodzinnym domu zup się nie zaciągało mąką, więc u mnie tym bardziej.
Ja do zup nie dodaję selera w korzeniu- nie lubię jego smaku, dlatego króluje u mnie seler naciowy, ale oczywiście można go zastąpić zwykłym selerem korzeniowym. Ilości i składniki są również dowolne, przepis jest tylko inspiracją.

Składniki bulionu:
- 0,5kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- seler naciowy (1 łodyga)
- 2-3 łodygi natki pietruszki
- kawałek pora
- sól

Żeberka myję, kroję na paski i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą (tak, by były przykryte) i doprowadzam do wrzenia. Zbieram sitkiem szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa.



Składniki zupy:
- 2 duże korzenie pietruszki
- 0,5kg obranych ziemniaków
- 5 średnich marchewek
- kawałek białej części pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- ok.10 kulek ziela angielskiego
- pęczek koperku
- słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze)
- cały wywar mięsny (lub dowolna ilość)
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana do podania

Marchew i pietruszkę (umyte i obrane) ścieram na tarce, łodygi selera naciowego i por kroję na małe kawałki, wrzucam do garnka, zalewam częścią wywaru z żeberek, dodaję ziela angielskie i liście laurowe, sól i gotuję ok.15-20 minut.



Następnie dodaję pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki, gotuję dalsze 10 minut. Do garnka dokładam starte na tarce kiszone ogórki (ścieram je razem ze skórą).



Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy.
Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam... pychotka... :-)





Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. No nie powiem, naprawdę przepysznie się prezentuję ta zupa.. mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy są bardzo zdrowe a szczególnie ogórkowa :) Samo zdrowie i bogactwo składników odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, do tego zdrowa! Idealna na chłodne zimowe dni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. U nas zupy królują, szczególnie zimą ;-)

      Usuń
  4. Bardzo smaczna zupka:-) Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła taka jak chciałam! Polecam przepis z całego serducha, oczywiście zupka ze śmietanką:-))

    OdpowiedzUsuń