Miało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki.
Inspiracją był stary kajecik.
Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm.
Składniki:
- 500g śliwek
- 150g jogurtu naturalnego
- 150g miękkiego masła
- 3/4-1szklanki cukru (dałam 0,5 szkl.ksylitolu i 1/4 szkl.cukru trzcinowego)
- 3 jajka
- 2 i 1/3 szkl. mąki (dałam 370g mąki orkiszowej typ700)
- 1 szklanka orzechów laskowych (dałam 3/4 szkl. tartych migdałów- ok.80g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok.30g płatków migdałów
- 100g dżemu śliwkowego (dałam domowe powidła)
- cukier puder do oprószenia ciasta (dałam mielony ksylitol)
- szczypta cynamonu
Miękkie masło ucieramy z cukrem (u mnie z cukrem trzcinowym i ksylitolem) na puch. Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku. Do masy dodajemy jogurt oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieramy.
Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu.
Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem śliwkowym oraz posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego ;-)
Świetnie, właśnie szukałam inpsiracji na ciasto na weekend. Mój problem się rozwiązał. Super.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spełni oczekiwania. Pozdrawiam 😋
UsuńJa tak samo, już wiem co wypróbuję w ten weekend!
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam 😉
UsuńWygląda bardzo pysznie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI tak smakuje. Pozdrawiam 😊
UsuńŚliwki są bardzo zdrowe, a w połączaniu z ciastem stanowią pyszny deser z popołudniową kawką :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. I do tego kawkę... mniam 😋
Usuń