Pyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne.
Inspiracją był ten przepis.
Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm
Składniki:
- 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej (lub 220 orkiszowej typ750)
- 80g ksylitolu lub cukru
- 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody - 5g
- 2 łyżki płatków migdałów
- 200g truskawek
Polewa czekoladowa:
- 30g czekolady
- 30g kremówki 30%
Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy stopiony olej oraz jogurt i delikatnie mieszamy całość widelcem.
Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy, tylko do połączenia składników.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.
Na cieście układamy umyte pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, posypujemy płatkami migdałów.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.20-
25 minut, ja piekłam 22 minuty na termoobiegu (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto polewamy delikatnie polewą przygotowaną z czekolady stopionej razem z kremówką (nie jest to konieczny dodatek, niemniej nadaje fajnego smaku).
Smacznego :-)
Ale pysznie wygląda te ciasto! Muszę koniecznie je zrobić u siebie. Dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne i bardzo proste. Polecam i czekam na wrażenia smakowe 😋
UsuńWow, faktycznie nieziemsko wyszło te ciasto. Nie mogę się doczekać, aż sama je przyrządze :P
OdpowiedzUsuńPolecam. To takie ciacho na raz. Szybko przygotowane i podane do kawki 😋
UsuńCiasto zrobiłam z czereśniami i też wyszło przepyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń