28 listopada 2016
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE
Magia bułek...? Coś w tym jest, bo nawet jeśli są to bułki na zakwasie, bez dodatku drożdży, bez pszenicy, to zawsze to bułki. U moich domowników na ich widok od razu zmienia się humor. Też tak macie...?
23 listopada 2016
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA
To ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już lepszych rekomendacji, nie trzeba.
14 listopada 2016
KREM DYNIOWY, ZUPA Z DYNI
Zawsze przygotowywałam zupę dyniową pikantną. tak przygotowałam ją pierwszy raz i tak już zostało... Ostatnio miałam okazję spróbować krem dyniowy lekko słodki i choć pierwsze wrażenie było dość dziwne (jak dla mnie), to z każdą następną łyżką zupa smakowała mi coraz bardziej.
11 listopada 2016
NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA
Zgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali, w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka).
8 listopada 2016
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE
3 listopada 2016
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE
Placków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne.