25 maja 2016
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często.
23 maja 2016
SZPARAGI Z GRILLA
Nasze ostatnie odkrycie- szparagi z grilla posypane serem, idealne jako dodatek do obiadu, kolacji, ale także jako samodzielne danie. Dla mnie pychotka. Lekkie a zarazem pożywne. No i ten smak... bajeczny... :-)
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI
Sezon szparagowy w pełni, dla wszystkich wielbicieli, pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw...
18 maja 2016
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU
Odkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu.
16 maja 2016
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ
Ta zupa to moja nowa miłość. Zdetronizowała swą poprzedniczkę, która wydawała mi się już szczytem marzeń smakowych, a jednak... I choć nie wszyscy podzielali mój zachwyt (część woli jednak zupę słodko-kwaśną), to dla mnie jest to absolutny hit kulinarny.
13 maja 2016
CIASTO DOTYK ANIOŁA
Drugie z moich sobotnich ciast imprezowych. Kolejne ciasto, które wzbudziło zachwyt. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nazwa dotyk anioła idealnie pasuje do tego ciacha, jest bardzo delikatne, wilgotne i każdego dnia zaskakujące swym cudownym smakiem.
12 maja 2016
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE
Kotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy.
7 maja 2016
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA
Smak tego ciasta powala na kolana. Przygotowałam je na dzisiejszą imprezę i nie było osoby, której by ono nie zasmakowało, niektórym to nawet aż za bardzo... Dość rzec, że po cieście pozostało już tylko wspomnienie... Nie muszę chyba dodawać, że bardzo smakowite wspomnienie :-)
3 maja 2016
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE
Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko.