27 lutego 2016

CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM



   Ciasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis
znaleziony u Margarytki, jednak ja podwoiłam warstwę serową (jakoś bardziej przemawia do mnie sernik od ciast czekoladowych...), zmniejszyłam także ilość cukru (wyszło i tak bardzo słodkie...).
Niektórzy nazywają to ciasto sernikiem Isaura, w komentarzach ktoś napisał o cieście cielak i myślę, że to najbardziej odpowiada widokowi tego ciacha, szczególnie gdy jest jeszcze na blaszce. Ponoć efekt końcowy może wyjść różny, niekiedy warstwa serowa opada zupełnie na dół, niekiedy wcale, a niekiedy lekko się miesza. Każde pieczenie gwarantuje inny wygląd ciasta. Ja dlatego wyszłam trochę naprzeciw i dopomogłam ciastu, by wyglądało bardziej efektownie, tzn. odłożyłam kilka łyżek ciemnej masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość.
Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37,5 x 24,5cm.

Składniki:
 masy ciemnej:
- 250g masła
- 1 niepełna szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego (można dać zwykły)
- 6 łyżek wody
- 2 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy)
- 280g mąki orkiszowej typ750      lub 1,5 szklanki mąki tortowej
- 4 całe jajka

masy serowej:
- 1 kg mielonego twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny)
- 1,5 szklanki ksylitolu  lub cukru trzcinowego (można dać pół na pół ksylitol z cukrem trzcinowym)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 135g rozpuszczonego masła
- 4 jajka

Masło, ksylitol (cukier), wodę, kakao, ksylitol z wanilią (cukier waniliowy) rozpuścić w rondlu (nie gotować). Do przestudzonej masy dodać jajka oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, dokładnie ubić mikserem.



Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć na całości, nie musi być równo (ja zostawiłam kilka łyżek masy do wyłożenia na masę serową).


Jajka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem), dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Na masę czekoladową wykładamy (rzucamy) kleksami masę serową (nie wyrównujemy), ja na masę serową porzucałam jeszcze kleksiki z masy czekoladowej.



Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.55-60 minut, na programie góra-dół. 
Przed podaniem można ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym.





Smacznego ;-)


                                                Desery słodzone ksylitolem

7 komentarzy:

  1. Dwa wspaniałe ciasta za jednym razem:)

    OdpowiedzUsuń

  2. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąki orkiszowej typ 700 dajemy 50 gramów mniej? Czy można użyć tutaj także mąki tortowej orkiszowej typ 450? Jaką ilość ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki typ750 daję zawsze 10% więcej niż nąki typ700 lub typ450. Zamieniając w drugą stronę, daję niecałe 10% mniej mąki typ700 lub typ450 niż typ750. W tym przypadku dałabym ok. 255g mąki orkiszowej typ700 lub typ450

      Usuń
  4. Czy ser PRESIDENT się nadaje do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń