Po sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg. Tak jak i placki również i on bardzo przypadł nam do gustu,
a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego użyłam kaszkę kukurydzianą, myślę, że nic na tym nie stracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa.
Składniki:
- 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej)
- 2 średnie marchewki lub 1 duża
- 2 cebule obrane i drobno posiekane
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej
- 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek, tak może 1/10)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany)
- świeżo mielone chili, u mnie 6 przekręceń młynka (nie trzeba)
- posiekane świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia, lubczyk (dałam minimalnie, ma bardzo intensywny smak), można dodać także koperek lub inne dowolne zioła. Zamiast świeżych można użyć suszonych
- sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
*Szklanka 250ml
Cebule podsmażyć na 2 łyżkach oleju kokosowego, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać, uważając by czosnek się nie przypalił. Odstawić do przestudzenia.
Całość dokładnie wymieszać (masa jest bardzo rzadka). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej i wysypanej np.bułką tartą). Ubić dokładnie, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec 60 minut na termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Smacznego :-)
JA jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na pasztet z cukinii. Też polecam:)
OdpowiedzUsuńhttp://better-life-by-ewelajna.blogspot.com/2015/08/cukinia-sezon-trwa-korzystajmy-ile-sie.html
Rany. Super pasztet. Najlepszy. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję! Nam również bardzo smakował :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis, zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny. Wart wypróbowania😊
Usuń