Trochę inne szaszłyki, z mięsa mielonego. Idealne na grilla. Świetne są z różnymi dodatkami. Kiedyś przygotowywałam je podobnie do tradycyjnych mielonych, dzisiaj dla odmiany w innej wersji.
Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek.
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka listków świeżej mięty
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną)
- patyczki do szaszłyków ( u mnie 6)
- oliwa z oliwek (pominęłam)
- sok z cytryny (pominęłam)
Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy. Gdy masa się nie skleja dodajemy bułkę tartą, ja dodałam 1 łyżkę bułki z mielonym siemieniem lnianym.
Z mięsa uformować podłużne ruloniki i okleić nimi patyczki (nadziać je).
Można delikatnie posmarować oliwą z oliwek (ja pominęłam).
Smażymy (przewracając) na rozgrzanym grillu do przyrumienienia. U mnie ok.15 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym, lub dowolnie.
Sos czosnkowy:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)
- jogurt typu bałkańskiego (10%)
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, jogurt i majonez, i dokładnie mieszamy.
Smacznego ;-)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńOj były pyszne potwierdzam. Na zimno do kanapki również ;-)
UsuńRzeczywiscie: szybki obiad na upalne, letnie dni!
OdpowiedzUsuńPoprosze!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Bardzo proszę. Polecam i pozdrawiam ;-)
UsuńJeszcze nie robiłam szaszłyków z mięsa mielonego, chętnie przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zawsze jakaś odmiana 😉
Usuń