12 lipca 2015

SERNIK Z JAGODAMI



   Ten sernik to istne cudo. Po prostu poezja smaku... Polecam, wszak sezon jagodowy w pełni... jagód co prawda w tym roku  niewiele, ale na sernik się znajdą, w ostateczności można się poratować mrożonymi.
Moje najmłodsze Dziecię po degustacji, podchodzi i mówi: "Mamo, to nie jest dobre...(ups, no cóż, nie każdemu musi przecież smakować)... To jest przepyszne! A mnie pozostaje tylko potwierdzić, to jest bardzo, ale to baaardzo przepyszne :-)
Przepis znaleziony na Kwestii Smaku, z moimi małymi modyfikacjami.
Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 24cm.

Składniki:
  spód:
- 100g mąki pszennej (dałam 110g mąki orkiszowej typ750+10g ziemniaczanej)
- 60g zimnego masła
- 2 łyżki ksylitolu
- pół jajka (pominęłam)

masa serowa:
- 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty)
- 250g mascarpone lub ricotty
- 130g ksylitolu (lub cukru)
- budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser)

dodatkowo:
- 400g jagód

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut.
Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu.



W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko do połączenia składników).
Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód, na wierzchu równomiernie rozsypać część -ok.200-250g (odsączonych, umytych) jagód i wstawić z powrotem do piekarnika na ok.30 minut. Ja piekłam 45 minut.
Formę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać pozostałymi jagodami i schłodzić w lodówce.









Smacznego :-)

Z dziećmi i dla dzieci Uczta pod gołym niebem

10 komentarzy:

  1. Bardzo letni...
    I jagody tak pieknie sie upiekly...
    :)

    Jest mi milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jagody mogą być mrożone? I czy można dać w mniejszej ilości masło klarowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do środka jak najbardziej. Na górę lepsza będzie np.borówka. Zamiast zwykłego masła można dodać mniejszą ilość klarowanego. Mój zamiennik masła na oliwę, olej kokosowy lub masło klarowane, to 3:5 (zamiast np.50g zwykłego masła dałabym 30g klarowanego)

      Usuń
    2. Dziękuje serdecznie! Rozumiem, że na wierzch chodzi Pani o mrożoną borówkę??? A jeśli tak to trzeba czekać aż się rozmrozi? I czy jak jagody do środka to po prostu wymieszać z masą serową?

      Usuń
    3. Myślałam o świeżych borówkach (są dostępne cały rok), mrożony owoc na wierzch nie za bardzo się sprawdzi...Chodzi o owoc do dekoracji przed podaniem.
      Ja bym z jagodami mrożonymi postępowała tak jak ze świeżymi. Nie mieszałabym z masą serową, tylko rozsypała na wierzchu i do piekarnika.

      Usuń