3 czerwca 2015

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI



   Pyszny sernik na kruchym orkiszowym spodzie, z dodatkiem truskawek, bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji
i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa.
Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-)
Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm.

Składniki kruchego ciasta:
- 530g mąki orkiszowej typ750    (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej)
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego)
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera.


Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki.


Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce.



Masa serowa:
- 125g masła w temp.pokojowej
- 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko)
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)
- 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
+ ok.450g truskawek

W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol lub cukier trzcinowy i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, proszek budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy.
Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek.



Masa bezowa:
- 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta)
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna.
Gotową masę wykładamy na owoce.
Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.

Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki.





Smacznego :-)
Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości! Uczta pod gołym niebem

8 komentarzy:

  1. Słodkości!!! Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, takiemu sernikowi nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, sernik z bezą pycha! Ale to jest taka bomba kaloryczna, że wolę tego nie robić :) Bo zjem całe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej przygotować na imprezę, wówczas więcej osób do obdzielenia i niewiele zostaje...
      Pocieszającym może być fakt, że ksylitol ma 40% mniej kalorii od zwykłego cukru, można jeszcze zastąpić go erytrytolem, który tych kalorii nie ma prawie wcale. Pozostaje tylko beza, która na ksylitolu niestety chrupka nie będzie. Dlatego dałam nierafinowany cukier trzcinowy.
      Małe szaleństwo od święta nie zaszkodzi... Trochę przyjemności mieć trzeba... ;-)

      Usuń
  4. Pychota! robię ten sernik co święta i nigdy się nie znudzi! :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy serniki ;-) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń