Pyszna, kremowa zupa serowa to idealne, szybkie danie. Nam smakowała bardzo, może zasmakuje również i Wam.
Przepis znaleziony tutaj (klik)
Składniki na 5 porcji:
- 1,5l bulionu
- 100g serka topionego śmietankowego
- 100g serka topionego Maasdamer
- 100g serka topionego Emmentaler
- 1 średnia cebula
- 200ml słodkiej kremówki (30%)
- oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki)
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 80ml białego, wytrawnego wina
- szczypiorek do posypania
- grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie)
- zioła prowansalskie (pominęłam)
- długo dojrzewający żółty ser
- skrobia kukurydziana (maizena) nie trzeba
Grzanki:
- 2 -3 kromki chleba
- olej kokosowy bezzapachowy lub masło
- chili i zioła prowansalskie (pominęłam)
Kromki chleba posmarować cienko olejem kokosowym lub masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią pokrojone kawałki chleba i co jakiś czas mieszając przyrumienić je. Dopawić ziołami prowansalskimi i chili.
W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie do garnka wlać bulion i pokrojone na mniejsze kawałki serki topione. Całość gotować na średnim palniku ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem dodać kremówkę i doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i kurkumą. Możemy również zupę delikatnie (1-2 łyzeczki) zagęścić skrobią kukurydzianą, gdy wydaje nam się zbyt rzadka.
Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje.
Zupę podawać posypaną grzankami, startym żółtym serem i szczypiorkiem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz