9 września 2014

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ DODATKU CUKRU



   To chyba najlepsze z przygotowywanych dotychczas powideł, zrobiłam je pierwszy raz w ubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je łyżeczką, tak same bez dodatków. Dla wielbicieli pierników, ciasteczek korzennych, będzie to rozkosz dla podniebienia.
Pyszne, gęste powidła bez dodatku cukru, w połączeniu z przyprawą piernikową Kotanyi (dla mnie jest to idealna przyprawa, bardzo intensywna i co najważniejsze bez dodatku cukru), dosłodzone ksylitolem, wówczas wydobywa się pełnia aromatu.
Polecam bardzo gorąco :-)


Składniki:
- 1,5kg gotowych, wysmażonych powideł bez dodatku cukru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej bez cukru (u mnie Kotanyi) lub innej
- 2 łyżki ksylitolu (lub dowolnie)



   Do wysmażonych powideł (najlepiej jeszcze letnich) dodać przyprawę piernikową, dosypać ksylitol i dokładnie wymieszać. Można lekko podgrzać ale nie trzeba, słoiczki będą jeszcze pasteryzowane. Gotowe powidła nałożyć do przygotowanych słoiczków. zakręcić i spasteryzować. Więcej o procesie smażenia powideł i pasteryzacji zamieściłam tutaj.
Tak przygotowane powidła są idealne jako dodatek do kanapek, ciast ale również do zajadania same, samo zdrowie. :-)





Smacznego :-)
Z dziećmi i dla dzieci 2014 Śliwka - robaczywka!

1 komentarz:

  1. Takich jeszcze nie probowalam!
    Ciekawa ta piernikowa nutka...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń