25 września 2014

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU



Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)

Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki z piekarnika. Zamknięte szczelnie w puszce mogą być dłuższy czas, tylko czy się uchowają...:-)

Składniki:
- 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub pszennej trochę mniej)
- 350g twardego masła
- 160g ksylitolu (lub cukru)
- 60g owoców goji
- 100g orzechów brazylijskich (lub innych)
- 2 łyżki mleka owsianego (lub zwykłego, ewentualnie wody)
- szczypta soli

Jagody goji zalać w kubeczku wrzątkiem, zamieszać i odstawić na ok.5 minut. Orzechy brazylijskie pokroić na mniejsze kawałki. Można oczywiście użyć innych orzechów ale te nadają ciasteczkom rewelacyjny smak. Owoce goji odsączyć i wyłożyć do przestudzenia.


W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli oraz ksylitol i mleko, i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser.
Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników.


Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, zawinąć każdy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ja schładzam ok.15-30 minut w komorze 0*C. Może być dłużej. Wyjmujemy pojedyncze wałeczki i kroimy na plastry ok.0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Można przygotować sobie od razu dwie blaszki i tę oczekującą wsunąć do lodówki. Wyjmujemy blaszkę z lodówki bezpośrednio przed wkładaniem do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobieg ok.15 minut, lub w 200*C program góra-dół.ok.15-20 minut.










Smacznego :-)
Ciasta bez miksera Ciacho na widelcu Jagody goji - jedz to co najlepsze Szkolne śniadania

10 komentarzy: