9 lipca 2014

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JAGODAMI, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Pyszne, bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem jagód lub dowolnych innych sezonowych owoców. Przepis, na który natknęłam się przeglądając gazetę, z moimi małymi modyfikacjami, bardzo godny polecenia. Z podanych składników wychodzi malutka blaszka 23x23cm. Ja piekłam 22x30cm. Taka porcja do popołudniowej, rodzinnej kawki.

Składniki kruchego ciasta:
- 250g zimnego masła
- 350g mąki pszennej (ja dałam 400g mąki orkiszowej typ750 i 3 łyżki mąki ryżowej)
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18% ( ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)

Składniki budyniu:
- 500ml mleka (ja dałam po 250ml krowiego i owsianego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 40g)
- 2 łyżki mąki pszennej (u mnie 30g mąki orkiszowej)
- 3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)

Dodatkowo:
- 250g jagód (mogą być mrożone)
- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder)
- płatki migdałów (nie trzeba)

Masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera. Dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie. Podzielić na dwie części : większą - ok.2/3 i mniejszą- ok.1/3, zawinąć je osobno w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażarce.
W tym czasie przygotować budyń. Do garnka wlewamy ok 1 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej części mleka rozrabiamy mąki oraz ksylitol. Dolewamy do wrzącej zawartości garnka i mieszając zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej przelać budyń do miseczki (szybciej wystygnie). Co jakiś czas zamieszać, by nie tworzył się kożuch.



Schłodzone ciasto (większą część) ścieramy na dużych oczkach tarki i wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy, następnie wylewamy chłodny budyń, na nim układamy odsączone jagody (mrożonych nie rozmrażać) i posypujemy kruszonką z mniejszej porcji schłodzonego, startego ciasta. Ja posypałam jeszcze całość płatkami migdałów.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 30-40 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu.
Przed podaniem najlepiej schłodzić. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem.







Smacznego ;-)
Słodkie jagodowe lato Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Apetycznie się prezentuje. Mam w planie ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa połączenia budyniu z jagodami :) Wygląda bardzo apetycznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię MAKOWIEC ale to też jest bardzo dobre ,polecam Dimitr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam makowiec na kruchym, orkiszowym (lub pszennym) spodzie, to ulubione ciasto mojej Rodzinki. :-)

      Usuń