6 czerwca 2014

KOMPOT TRUSKAWKOWY Z KSYLITOLEM



   Przez wielu już zapomniany, przez innych nie pamiętany wcale. Odkąd nastała moda na soki "owocowe" w kartonikach praktycznie niewiele osób przygotowuje tego typu zaprawy na zimę. U nas przez jakiś czas również był zapomniany, po prostu robiłam i nie było komu go jeść. Dlatego też przez kilka lat nie zaprawiałam kompotów wcale, bo nie było na nie chętnych. Odkąd w odstawkę poszły kupne soki, a do picia pozostała tylko woda, chętnych na domowy kompocik nie brakuje. Od ubiegłego roku w przetworach zimowych swoje miejsce wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol.

Składniki:
- odszypułkowane truskawki (ilość dowolna)
- ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy go 1kg ) lub cukier
- po kilka kulek agrestu (na każdy słoik po 4-5 sztuk)- nie trzeba

Do wymytych, suchych słoików wkładamy po kilka kulek agrestu oraz umyte i odszypułkowane truskawki- do pełna.




Do garnka wlewamy ok.1 litra wody (może być gorąca) i wsypujemy ksylitol (lub cukier). Na każdy litrowy słój potrzebujemy 1/8 kg ksylitolu (cukru). Przykładowo: ja miałam 8 słoików po 0,5l = 4 litry, więc do litra wody w garnku wsypałam 0,5kg ksylitolu. Wodę z ksylitolem doprowadzamy do wrzenia (mieszając) i zalewamy nią nasze truskawki tak, by do każdego słoika trafiła podobna ilość cieczy. Następnie wrzącą lub gorącą wodą dopełniamy nasze słoiki.







Zakręcamy dokładnie nakrętki, ustawiamy na dnie dużego garnka (wyłożonego szmatką) dolewamy ciepłej wody do ok.1/2 wysokości słoi, przykrywamy garnek pokrywką i pasteryzujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy lekko palnik, jednak woda musi się cały czas gotować i gotujemy ok.20 minut.  Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy na szafkę,(po kilku minutach ja zawsze jeszcze dokręcam wieczka i pozostawiamy do wystudzenia).
Zimą taki kompocik to miłe wspomnienie lata. Samo zdrowie zamknięte w słoiku, bez konserwantów, barwników, itp.






Smacznego :-)
Nowalijkowe Kucharzenie Milion smaków truskawek Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. A gdzie kwasek cytrynowy do smaku i koloru ? Truskawki bez tego są mdłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nigdy nie są. W zupełności wystarczają kulki agrestu, który jest bardziej kwaśny niż słodki.

      Usuń