Kiedyś będąc na diecie i nie używając soli oraz tłuszczu do smażenia przygotowywałam takiego właśnie łososia. I tak nam zasmakował, że od tej pory już inaczej go nie przyrządzamy. Proponuję spróbować . Jak do tej pory każdy kto skorzystał z naszej rady w przygotowywaniu tej tłustej przecież ryby, był bardzo zadowolony z efektu końcowego.
Każdy dziwił się , że tak niewiele potrzeba by uzyskać tak pyszne danie. Danie smażone a jednocześnie bardzo dietetyczne i baaardzo zdrowe.
Składniki:
Kawałki łososia ok.200-250g na osobę ( u mnie filet ze skórą)
Umyte, wysuszone kawałki ryby włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć przez chwilę na dużym palniku. Odwrócić . Zmniejszyć palnik i dosmażyć, jeszcze dwa razy przewracając kawałki. Łączny czas smażenia to ok.10 minut. Tak przygotowanej ryby niczym nie przyprawiać.
Proponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało przygotowane bez dodatku soli. Można podawać np.z ratatouille , warzywami w paski lub szpinakiem z czosnkiem.
Smacznego!:)
Zamierzam spróbować tego zachęcającego łososia razem z ratatouille (również z tej stronki). Relacje zdam po Świętach:)
OdpowiedzUsuń