4 lipca 2013

CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l



Idealny na gorące, letnie dni. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej,żeby zdążył się schłodzić- bo taki jest najlepszy. Ilości składników oczywiście dowolne i dowolnie można je zmieniać.
Ja podaję taki przepis jaki mnie najbardziej odpowiada. Przygotowuję tylko z powiększonej ilości, tak żeby wystarczyło przynajmniej na 2-3 dni.

Składniki:
-1 pęczek botwinki
-1 mniejszy ogórek surowy
-0,5 pęczka rzodkiewek
-0,5 pęczka koperku
-0,5 pęczka szczypiorku
-1-1,5l jogurtu naturalnego ( lub kefir + jogurt)
-1 ząbek czosnku
-sok z 1/2-1 cytryny ( do smaku)
-sól i pieprz

+ jajka ugotowane na twardo



Buraczki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić pokrojone buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można już wstępnie posolić i popieprzyć.
Umyty ogórek i rzodkiewki również drobno pokroić i dodać do przestudzonych buraków (ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).
Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku- jak ktoś nie lubi można pominąć. Doprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem oraz cytryną.

Schłodzić w lodówce.

*Do gotujących się buraków można też dorzucić liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, ja nie daję.

Ugotować jajka na twardo i dodać po 1-2 na każdą porcję.

SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz