8 lutego 2013

PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI


Jak wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże!


Składniki:
-8 żółtek
-1 jajko
-1,3 łyżeczki soli
-100g ksylitolu(lub cukru)
-250g masła(roztopionego)
-1,5 szklanki mleka(ciepłego)
-0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania)
-0,5kg mąki wrocławskiej (ja dałam 550g mąki orkiszowej)
-1 lub 2 łyżeczki spirytusu lub octu
-powidła lub dżem(do nadziewania)

Składniki na zaczyn:
-15dag drożdży
-3 łyżki mąki(kopiaste)
-1 szklanka mleka(ciepłego)
-2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego)

Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
UWAGA! Bardzo szybko rośnie

Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania. Powinny postać jeszcze około 0,5h, w celu napuszenia.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(ok.180 stopni C) po kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. 
Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem.

Lukier:
 Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki.



Smacznego!:))

3 komentarze:

  1. ...ale pychotka , aż ślinka leci na sam widok. Muszą być chyba pyszne...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to córka powiedziała, "najlepsze pączki mamo jakie dotychczas zrobiłaś":) Są warte spróbowania, po jednym już się wysiada, takie są syte:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Genialne! Ja zrobilam normalnie z cukrem i bez niczego w srodku. Od dzisiaj zamiast kupowac bede robila te- najlepsze paczki na swiecie!:)

    OdpowiedzUsuń