tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post8388201676497781019..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONEUnknownnoreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-90908686858008837222022-08-24T12:22:47.351+02:002022-08-24T12:22:47.351+02:00domowe wypiekidomowe wypiekiobiady domowe na dowóz Lubliniechttps://www.dowozimy.pl/polska/Lubliniec/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-50721871497926184472021-07-17T15:33:26.371+02:002021-07-17T15:33:26.371+02:00Tak. Mąka typ700 zachowuje się podobnie jak typ450...Tak. Mąka typ700 zachowuje się podobnie jak typ450. W razie co, zawsze można trochę mąki dosypać (różna wilgotność mąki). <br />Pozdrawiam 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-18956605383953142672021-07-17T14:01:00.943+02:002021-07-17T14:01:00.943+02:00Czy mogę w tym przepisie użyć mąki orkiszowej np. ...Czy mogę w tym przepisie użyć mąki orkiszowej np. typu 700? Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-66847639292126208112020-05-15T12:04:39.893+02:002020-05-15T12:04:39.893+02:00Super! Jak widać nie był potrzebny 😉 Cieszę się, ...Super! Jak widać nie był potrzebny 😉 Cieszę się, że smakują. Pozdrawiam 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-80784330807606101232020-05-14T17:22:52.340+02:002020-05-14T17:22:52.340+02:00Właśnie wyciągnęłam bułeczki z piekarnika i spróbo...Właśnie wyciągnęłam bułeczki z piekarnika i spróbowałam na ciepło. Przepyszne! I dopiero po wyciągnięciu zobaczyłam że nie dodałam oleju do ciasta ��♀️ ale mimo to wyszły pyszne. Ten przepis będzie jednym z moich ulubionych ��Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-64799307098444961322019-07-16T11:48:37.565+02:002019-07-16T11:48:37.565+02:00Nie sądzę. Używałam różnych mąk i nigdy nie było p...Nie sądzę. Używałam różnych mąk i nigdy nie było problemu. Bardziej upatrywałabym się, że coś nie tak z drożdżami... Zaczyn jak ma odpowiednią temp.to rusza już po 5-10 minutach (max.15). Gdy nie ruszy, to coś nie tak z drożdżami, innej opcji raczej nie ma...Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-3316976727196587902019-07-16T11:26:35.919+02:002019-07-16T11:26:35.919+02:00Ciekawe:) Bo mi nie ruszyły a czekalam z godzine /...Ciekawe:) Bo mi nie ruszyły a czekalam z godzine /1,5. Może to zależeć od typu mąki? Tego jak bardzo jest miałka? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14028810899989748795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-12805754209938991082019-07-13T12:05:04.173+02:002019-07-13T12:05:04.173+02:00Tak naprawdę to, że drożdże do wzrostu potrzebują ...Tak naprawdę to, że drożdże do wzrostu potrzebują cukru to mit... Też tak kiedyś myślałam... Drożdże potrzebują do wzrostu skrobi, mąki, a tę mają... Od lat nie dodaję cukru do bułek, pizzy itp. i rosną chyba szybciej niż z nim. Polecam spróbować, pierwszy raz było ogromne zaskoczenie, teraz to już norma 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-75541370060739529532019-07-12T21:01:19.243+02:002019-07-12T21:01:19.243+02:00Jak ten zaczyn bez cukru urósł? Jak ten zaczyn bez cukru urósł? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14028810899989748795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-22642636920952146732018-04-13T22:04:01.665+02:002018-04-13T22:04:01.665+02:00Nie mam jakiejś specjalnej metody. Pieczywo przech...Nie mam jakiejś specjalnej metody. Pieczywo przechowuję zawsze w papierowych torebkach, w otwartym chlebaku. Niestety bułki szybko tracą świeżość (wyjątkiem są bułki preclowe), ale jak upiekę wieczorem, to rano są jeszcze super. Jak zostaną, to najczęściej mrożę pojedynczo. Wystarczy wtedy wyjąć bułkę wieczorem (nie wyjmować z woreczka) i zostawić w temp.pokojowej do rana. Rano można podgrzać w tosterze i gotowe. <br />Chleb przechowuję w chlebaku (w torbie papierowej) i trzymam tam tak długo aż cały zjemy. Zwykle mam chleb na zakwasie, a on się tak naprawdę nie starzeje nigdy, on tylko każdego dnia inaczej smakuje, jak dla mnie czym starszy, tym smaczniejszy 😋Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-68226634450166604382018-04-13T15:58:11.131+02:002018-04-13T15:58:11.131+02:00Podziel się proszę metodami przechowywania i odświ...Podziel się proszę metodami przechowywania i odświeżania pieczywa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-84363547762993717502018-03-27T00:09:18.582+02:002018-03-27T00:09:18.582+02:00Jak wyszły spłaszczone, to myślę, że ciasto było t...Jak wyszły spłaszczone, to myślę, że ciasto było troszkę za rzadkie. Ja piekłam je już 3x i za trzecim musiałam dosypać więcej mąki..., właśnie te wspomniane 20g, niby taka sama mąka... 🤔<br />Jak słabo się rumienią można pod koniec pieczenia przełączyć na termoobieg. U mnie takie rumiane wychodzą na programie z parą wodną, w starym piekarniku dopiekałam na termoobiegu. Można też przesmarować bułki przed pieczeniem rozmąconym jajkiem z odrobiną wody (wówczas ładnie się rumienią)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-55417034261591008012018-03-26T18:26:51.640+02:002018-03-26T18:26:51.640+02:00Zrobiłam dziś te bułeczki ale niestety moje nie są...Zrobiłam dziś te bułeczki ale niestety moje nie są takie ładne rumiane a poza tym spłaszczone. Co mogło być nie tak ?Anonymousnoreply@blogger.com