tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post5207770794374854837..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEMUnknownnoreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-51421090997124534262017-03-27T20:15:57.134+02:002017-03-27T20:15:57.134+02:00😉😉Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-23840607797434188072017-03-27T17:18:37.528+02:002017-03-27T17:18:37.528+02:00Bardzo dziękuje za odpowiedź :)Bardzo dziękuje za odpowiedź :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-14276193290625727712017-03-27T11:15:03.481+02:002017-03-27T11:15:03.481+02:00Można masło zwykłe zamienić na klarowane, można na...Można masło zwykłe zamienić na klarowane, można na olej kokosowy lub na oliwę (olej), zmienia się wówczas jednak minimalnie proprcje. Osobiście zamieniając masło zwykłe na klarowane daję go troszkę mniej (w końcu to prawie 100% tłuszczu, masło tylko 82,5%), uzupełniając minimalnie innymi płynami mlekiem, wodą, itp.do odpowiedniej konsystencji.Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-58743176320538028942017-03-26T20:56:25.567+02:002017-03-26T20:56:25.567+02:00Czy nada się masło klarowane, albo jeszcze coś inn...Czy nada się masło klarowane, albo jeszcze coś innego?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-87098370863149657072017-01-29T15:45:06.692+01:002017-01-29T15:45:06.692+01:00Sama żytnia pełnoziarnista chyba nie bardzo, z prz...Sama żytnia pełnoziarnista chyba nie bardzo, z przewagą żytniej jasnej i małą domieszką pełnoziarnistej już bardziej. Choć ilości płynów mogą się różnić. Gryczana jest mąką bezglutenową, więc zachowuje się jeszcze trochę inaczej, można oczywiście próbować, choć nie wiem jaki będzie efekt. <br />Z drugiej strony uważam, że zawsze warto eksperymentować.<br />Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale miałam awarię internetu... Pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-36515768501899008912017-01-26T22:18:57.017+01:002017-01-26T22:18:57.017+01:00A mąka gryczana albo żytnia pełnoziarnista mogłaby...A mąka gryczana albo żytnia pełnoziarnista mogłaby być ? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04828642728650373552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-88178837438075613552016-04-20T00:05:52.739+02:002016-04-20T00:05:52.739+02:00Szklanka mąki pszennej (250ml) waży ok.160g, więc ...Szklanka mąki pszennej (250ml) waży ok.160g, więc 3 szklanki to 480g, Mąki orkiszowej typ750 daję zawsze ok.10% więcej, stąd ta różnica. Ten typ mąki orkiszowej nie zagęszcza mąki tak jak np.typ700, który można stosować zamiennie z mąką tortową, w takich samych ilościach, tj. 1:1 i wszystko gra. Po kilku małych potknięciach i własnych obserwacjach co do zachowania się tego typu mąki, poczyniłam takie wnioski i jak na razie wszystko wychodzi idealnie.<br />Te bułeczki są trochę czasochłonne, ale ich smak wynagradza czas oczekiwania... :-) Mam nadzieję, że dzisiejsze się udały... Pozdrawiam ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-15206366939933826932016-04-19T17:59:13.730+02:002016-04-19T17:59:13.730+02:00Drugi raz zostawiłam do wyrośnięcia na zbyt krótko...Drugi raz zostawiłam do wyrośnięcia na zbyt krótko i niestety nie wyszły, ale dziś próbuję znowu. Mam jeszcze pytanie w związku z mąkami. Dlaczego orkiszowej 530 g a pszennej 3 szklanki czyli ok. 390 g?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04134526961519345459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-85552657976601857572016-04-13T11:57:54.721+02:002016-04-13T11:57:54.721+02:00Oczywiście! Pozdrawiam ;-)Oczywiście! Pozdrawiam ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-67422371675995423012016-04-12T19:08:29.678+02:002016-04-12T19:08:29.678+02:00Dziękuję! Zaraz piekę. Proszę o trzymanie kciuków ...Dziękuję! Zaraz piekę. Proszę o trzymanie kciuków :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04134526961519345459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-29566141075194247102016-04-07T16:40:14.220+02:002016-04-07T16:40:14.220+02:00Myślę, że można mrozić, ale piec dopiero po rozmro...Myślę, że można mrozić, ale piec dopiero po rozmrożeniu. Sama zamrażam niekiedy surowe ciasto na pizzę, ale piekę dopiero po rozmrożeniu. W marketach pieką pieczywo też dopiero po rozmrożeniu... Na pewno można zamrozić już upieczone bułki i rozmrozić je w temperaturze pokojowej. Sama tak często postępuję z różnymi bułkami wyjmuję je wieczorem z zamrażarki, zostawiam na blacie kuchennym w woreczku a rano mamy na śniadanie. ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-27661475292133109542016-04-07T13:38:25.287+02:002016-04-07T13:38:25.287+02:00Czy surowe uformowane na bułki ciasto można zamraż...Czy surowe uformowane na bułki ciasto można zamrażać, a potem bezpośrednio z zamrażarki wkładać do piekarnika?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04134526961519345459noreply@blogger.com