tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post3619331412521676015..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: DOMOWE MASŁO Z UKWASZONEJ ŚMIETANYUnknownnoreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-5367246891372789982021-12-06T15:26:44.684+01:002021-12-06T15:26:44.684+01:00Oczywiście, że tak. Kiedyś śmietanę się kwasiło i ...Oczywiście, że tak. Kiedyś śmietanę się kwasiło i dopiero wtedy robiło się masło. My najbardziej lubimy właśnie smak masła z ukwaszonej śmietany. Masła ogólnodostępne teraz w sklepach są ze słodkiej śmietany, takie masło ma inny smak, ale to także masło.<br />A śmietany z wiejskiego mleka zazdroszczę, nie mam niestety do takiej dostępu… Pozdrawiam😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-22776490039373620932021-12-04T15:04:34.442+01:002021-12-04T15:04:34.442+01:00Ja po prostu będąc na wsi kupiłem 10l mleka od kro...Ja po prostu będąc na wsi kupiłem 10l mleka od krowy i przez dwa dni zbierałem z niego śmietanę która wlałem do czterolitrowego słoika i trząsłem nim z 15min aż się wytworzyło maslo. Serwatkę wypiłem a maslo zjadłem nic nie płukałem i nie kwasilem. Być może nie do końca rąk się to robi ale maslo to chyba masloAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-36159307180959993102018-01-29T10:42:23.126+01:002018-01-29T10:42:23.126+01:00Oczywiście, że jest pyszne, wówczas mamy masło śmi...Oczywiście, że jest pyszne, wówczas mamy masło śmietankowe. Domowe jest najlepsze ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-41038155503684995792018-01-29T00:51:28.483+01:002018-01-29T00:51:28.483+01:00Masło z odrobiną maślanki jeszcze lepsze, moim zda...Masło z odrobiną maślanki jeszcze lepsze, moim zdaniem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-63139307767490871562017-10-08T19:11:03.481+02:002017-10-08T19:11:03.481+02:00Wykwintna odpowiedź Wykwintna odpowiedź Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-71588792184063671362017-08-24T14:05:56.413+02:002017-08-24T14:05:56.413+02:00Nie lepiej było by robić w betoniarce ??Nie lepiej było by robić w betoniarce ??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-2162861630953460352017-06-26T12:57:40.086+02:002017-06-26T12:57:40.086+02:00Tak bywa. U mnie przygotowywało się dość często, j...Tak bywa. U mnie przygotowywało się dość często, jeszcze z takiej prawdziwej śmietany niepasteryzowanej, która sama się kwasiła, stąd wiedziałam, bo miałam z tym do czynienia. Ale już np. moje dziewczyny, gdyby nie widziały jak przygotowuję w domu, też by nie wiedziały, że tak łatwo można przygotować pyszne, domowe masło. Te tradycje już niestety zanikają... już nawet na wioskach mało kto bawi się w domowe masło. A to sklepowe w większości jest ze słodkiej śmietany.<br />Polecam bardzo, smak jest nieporównywalny, do tego jeszcze domowe pieczywko i nic więcej nie potrzeba 😋Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-73412634780115561562017-06-25T11:32:26.437+02:002017-06-25T11:32:26.437+02:00Jak to mozliwe że tak długo nie miałam pojęcia jak...Jak to mozliwe że tak długo nie miałam pojęcia jak się robi domowe masło. Muszę spróbować ;)Adriannahttps://domowejroboty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-89924455007557114082016-10-31T21:55:01.845+01:002016-10-31T21:55:01.845+01:00Po ponad dwóch latach od swojego wpisu (po zebrani...Po ponad dwóch latach od swojego wpisu (po zebraniu większego doświadczenia) dodam iż masło wykonuję za pomocą wietarki CELMA za pomocą dwóch starych widelców przylutowanych na srebo do pręta z nierdzewki. Uzyski praktyczne 62 - 70 % wagi użytej śmietany. Jest zależność w jakiej porze roku robi się masło( karma). Uzyskane masło płuczę 5 krotnie w zimnej wodzie do całkowitego wypłukania maślanki, ostatnia woda musi być bez śladów maślanki. Mój tygodniowy wyrób masła to 2,4 - 2,65 kg masła z 4 litrów śmietany. Jeszcze jedno śmietana jest ukwaszana do momentu jak jej powierzchnia staje się mówiąc wprost mało ciekawa. Wtedy schłodzenie i wyrób masełka. Obsługuję trzy rodziny w zaopatrzeniu w PRAWDZIWE MASŁO.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-73971954774797092042015-07-14T18:37:25.113+02:002015-07-14T18:37:25.113+02:00Być może to jest masło bardzo śmietankowe, tzn. z ...Być może to jest masło bardzo śmietankowe, tzn. z b.dużą ilością maślanki... Mnie takie ilości nigdy nie wychodzą. Ale widać niektórym tak... Dziękuję i pozdrawiam ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-27120515776536353702015-07-14T15:01:10.457+02:002015-07-14T15:01:10.457+02:00Uzysk masła zależy od zawartości tłuszczu w śmieta...Uzysk masła zależy od zawartości tłuszczu w śmietanie. Jeśli śmietana ma 36% to potrzeba ponad dwa litry na masło 82%. Aby zrobić 1,7 kg masła z 2,5 litra śmietany to ta śmietana musiałaby mieć<br />55% tłuszczu. Dlaczego ? Bo : 2,5 * 55% = 1,5 kg. A 1,5 : 82% = 1,67 kg. Jedna uwaga : zależy to wszystko również od ilości maślanki pozostałej w maśle. Im więcej maślanki w maśle tym więcej masła ( z maślanką ).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-3072365954038159042014-11-05T23:38:19.508+01:002014-11-05T23:38:19.508+01:00Cieszę się, że panowie tak się udzielają w kuchni,...Cieszę się, że panowie tak się udzielają w kuchni, to bardzo miłe. Jak widać przygotowanie domowego masełka nie jest skomplikowane a zadowolenie domowników bardzo cieszy. Moi nie chcą już kupnego masła jadać. Pozdrawiam! :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-90647663730245130422014-11-05T10:57:14.384+01:002014-11-05T10:57:14.384+01:00Zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjne ...Zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjne masełko , do tego był letni jeszcze chlebek , warto zrobić ,polecam. Mieczysław .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-19350813893158571292014-09-11T12:25:25.002+02:002014-09-11T12:25:25.002+02:00Dużo napisanie nie wiadomo po co . Wczoraj tj 10.0...Dużo napisanie nie wiadomo po co . Wczoraj tj 10.09.2014 robiłem masło mikserem z prawdziwej śmietany i o to rezultat; 2,5 l śmietany dało 1,7 kg masła. Śmietana wybrana od jednej kobiety z wielu która sprzedaje na rynku . Robię tak co tydzień dla rodziny. Uzysk chyba niezły bo oscyluje od 1,55 - 1,7 kg masła z tej ilości śmietany. SmacznegoAnonymousnoreply@blogger.com