14 kwietnia 2022

PROSTY, PYSZNY I LEKKI SERNIK



 

   Prosty, pyszny i dietetyczny sernik. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. U nas była już próba generalna. Wszyscy orzekli, że wyszedł przepyszny. Bardzo kremowy, nie czuć w nim, że ma tak niewiele kalorii, a to dobry znak. Można skosztować słodyczy, bez uszczerbku na ciele i duszy (bez wyrzutów sumienia) 😃

Wszak Święta nie muszą kojarzyć się z objadaniem. Ricotta jest niskokaloryczna, a równie świetnie sprawdza się do sernika. Od tej pory będę po nią sięgać częściej.

Cały sernik w mniejszej wersji ma niecałe 1000kcal💗

Polecam ten sernik bardzo gorąco, u nas będzie na pewno 👌😋

Inspiracją był przepis znaleziony na insta "zdrowy_talerz". Oryginał był pieczony w formie 19cm, ja swój przygotowałam w tortownicy o śr. 22cm. Podaję składniki na obydwie formy.


tortownica 19cm:

- 300g ricotty

- 5 mniejszych jajek

- 300g jogurtu naturalnego

- 80-100g erytrytolu

- budyń śmietankowy (bez cukru), 40g


dodatkowo:

jagody lub borówki


Wszystkie składniki miksujemy razem. Wykładamy do formy. Obsypujemy owocami. Pieczemy ok.50 minut w temp. 180*



tortownica 22cm:

- 400g ricotty

- 6 dużych jajek  (lub 7 małych)

- 400g jogurtu naturalnego

- 60-80g ksylitolu

- 53g budyniu (bez cukru) śmietankowego 

- 10g ksylitolu z wanilią (nie trzeba)


dodatkowo:

jagody lub borówki (u mnie 75g mrożonych jagód)


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.






Wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (dno wyścielone papierem do pieczenia, przesmarowane boki), ja użyłam silikonowej tortownicy, ze szklanym dnem- więc nic nie smarowałam.

Na wierzch wykładamy owoce. 






Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 80 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc czas jest orientacyjny.













Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Przepyszny sernik :) Jeden z lepszych jaki jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne-zdrowe19 maja 2022 21:37

      Bardzo się cieszę. Nam również posmakował👌😋

      Usuń
  2. Pyszny sernik - Lubię tutaj wracać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i fajnie że jest na Erytrolu a nie cukrach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się nie używać cukru, szczególnie tego zwykłego. Niekiedy bywa trzcinowy, ale głównie używamy ksylitol i niekiedy erytrytol

      Usuń