10 kwietnia 2022

CIASTO MILIONERA




   Popularne ciasto milionera, tym razem w naszej ulubionej wersji. Połączenie kruchego maślanego ciasta, z kajmakiem, słonymi orzeszkami i polewą ganache...👌😋

Wyszło obłędnie pyszne, nieprzesłodzone (wersja oryginalna, którą kiedyś robiliśmy była potwornie słodka, ta jest idealna), wszystko idealnie ze sobą współgrające. To ciasto, które zauroczyło swym smakiem dosłownie wszystkich. Taki a'la snickers. Dodatkowym atutem jest  łatwość przygotowania. Proste i pyszne, czego chcieć więcej. Myślę, że idealnie sprawdzi się również zamiast mazurka na wielkanocnym stole. U nas na pewno😃

Moje ciasto przygotowuję w blaszce o wym. 27,5x22,5cm


Składniki:

Kruche ciasto:

- 170g mąki orkiszowej tortowej typ450  lub pszennej

- 3 żółtka

- 30g ksylitolu lub cukru

- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- 8g ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa ganache:

- 150g czekolady (daję 100g deserowej i 50g mlecznej)

- 150g kremówki


Dodatkowo:

- ok. 370-400g masy krówkowej (daję Gostyń- jest b. gęsta)

- 130g solonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Schładzamy w lodówce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.







Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na termoobiegu, ok. 15 minut, do lekkiego przyrumienienia.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.




Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową (kajmak), posypujemy orzeszkami i zalewamy ciepłą polewą.






W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika. Wrzucamy kawałki czekolady. Po chwili dokładnie mieszamy. Lekko schłodzoną polewą zakrywamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.









Smacznego ;-)

1 komentarz: