21 grudnia 2020

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ




  Wiele lat temu zauroczył mnie swym smakiem śledź pod pierzynką. Niestety jakoś zawsze były inne plany śledziowe i ten śledź schodził na dalszy plan, aż do teraz. W tym roku nie odpuściłam, śledź zagościł u nas już jakiś czas przed świętami i na święta na pewno będzie powtórka, bo wyszedł przepyszny. Połączenie śledzia z jajkami, sosem majonezowym i startym serem- bajka... 😋😋😋

Inspiracją był ten przepis


Składniki

- 750g śledzi w oleju

- 1 duża lub 2 mniejsze cebule

- 8 jajek

- 20-25 dag żółtego sera

- 2 łyżki oleju

- 1,5 łyżki soku z cytryny

- 3 łyżki majonezu 

- 1,5 łyżki ostrej musztardy np. kcyńskiej pałuckiej lub dijon

- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja dałam)

- świeżo mielony czarny pieprz

- pęczek szczypioru (opcjonalnie)


Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na małe ok. 1cm kawałki i układamy na dnie szklanego półmiska, polewamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. 




Posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą i świeżo mielonym pieprzem. 




Następnie wykładamy warstwę pokrojonych ugotowanych wcześniej na twardo jajek. 




Polewamy sosem majonezowo- musztardowym. 




Na wierzch wykładamy warstwę startego sera, można zetrzeć go na drobnych oczkach, u mnie był na dużych.





 Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorem.

Warto przygotować je dzień wcześniej tak, by nabrały smaku.






Smacznego :-)

2 komentarze: