11 sierpnia 2020

PORZECZNIK, PORZECZKOWIEC SYPANY



  Porzecznik sypany, czyli proste i pyszne ciasto z porzeczkami. Była szarlotka sypana, był śliwecznik, teraz pora na porzecznik. W sezonie owocowym warto poeksperymentować z różnymi owocami. Wszystkie suche składniki mieszamy, dzielimy na 3 części, każdą przekładamy owocami, na to starte masło i gotowe. Prościej już się chyba nie da. Bez mieszania, bez wyrabiania...


A do letniej kawy jak znalazł... :-)

U mnie ciemna tortownica, o śr. 26cm

Składniki:
- ok.1kg czerwonych porzeczek
- 210g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700  (ja daję 200g + 20g dunst orkiszowy lub skrobia z tapioki lub ziemniaczana)
- 1 szklanka ksylitolu lub cukru (lub pół na pół ksylitol i cukier trzcinowy)
- 1 i 1/3 szklanki kaszki manny (u mnie grysik orkiszowy)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cynamonu (nie trzeba)
- 220g zimnego (najlepiej zmrożonego masła)

+ 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba, ale posypanie wierzchu sprawia, że tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka)

Wszystkie suche składniki, tj. mąkę/mąki, ksylitol i/lub cukier, kaszkę manną (u mnie grysik), proszek do pieczenia i cynamon dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki najlepiej też (przetestowane wiele razy).

Na dno wykładamy jedną część sypkich produktów.
Rozkładamy równo połowę owoców.


Wysypujemy drugą część suchych składników. Następnie reszta owoców i ostatnia część suchych produktów.


Na wierzchu wykładamy starte na grubych oczkach tarki masło.


Całość obsypujemy cukrem trzcinowym.


Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 70-75 minut na termoobiegu.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. To ciasto z tych, które muszą postać.


Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz, odklejamy papier i delektujemy się pysznym ciachem. Pierwszego dnia jest cudne chrupiące, z każdym kolejnym staje się bardziej wilgotne. Każdego dnia smakuje inaczej, ale każdego ma w sobie to "coś"...






Smacznego :-)

1 komentarz: