9 marca 2020

SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI



  Pyszny chrupiący spód na bazie sucharów i nutelli, delikatna jak mgiełka masa śmietanowa z mascarpone oraz kwaskowe maliny zalane galaretką, wszystko razem stworzyło genialną całość. Ciasto, które znika w zastraszającym tempie, ale o to przecież chodzi... :-)

Zachwytów było co niemiara, tak więc pozostaje mi tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego.
Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus dla tych, którzy nie lubią piec...

Użyłam blaszki o wym.33x23cm

Składniki:
- 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe
- 350g nutelli

- 0,5kg twarogu z wiaderka
- 0,5kg śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny
- ok. 300g malin (dałam mrożone)
- 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody)

Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g (ml) gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

3 galaretki malinowe zalewamy 900g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Suchary rozdrabniamy, dodajemy nutellę i zagniatamy z tego masę. Wykładamy nią spód blaszki, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i ubijamy.



Mascarpone razem kremówką ubijamy w misie miksera, dodajemy schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód z sucharów. Wygładzamy (dokładnie wypełniamy boki, by nie było szpar tak, by nie przeleciała nam pod spód galaretka, którą zalejemy maliny).



Na masie śmietanowej wykładamy maliny. Całość najlepiej wstawić do lodówki.


Zalewamy tężejącą (ale ciągle jeszcze płynną) galaretką. Można zalewać w kilku etapach, cienką warstwą.


Zamrożone maliny powodują, iż galaretka szybko tężeje. Warunkiem jest dokładne, bez szparek wyłożenie masy śmietanowej.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej do drugiego dnia.





Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. brak w przepisie serka marcipnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups🤔🤔
      Generalnie, analizując przepis, to chyba zamiast twarogu z wiaderka, powinno być właśnie mascarpone…🙈
      Twarogu brak w wykonaniu, pojawia się tylko w składnikach, więc zakładam, że to jest ta pomyłka…

      Usuń