27 lutego 2020

BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z CUKREM KOKOSOWYM



  Biszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego
(maluszki nie powinny zajadać ksylitolu). Najmłodsi nie znają jeszcze słodkich łakoci, więc taka ilość słodyczy, w zupełności im wystarcza. Dla nieco starszych ilość cukru można zwiększyć.

Składniki:
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 20-26g cukru kokosowego (lub np. 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego)
- 20g mąki z płaskurki typ650 (1 łyżka)
- 20g mąki z samopszy typ650 (1 łyżka)

Białka ubijamy na sztywno z misie miksera, dodajemy cukier kokosowy i ubijamy nadal. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy.





Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kleksiki (u mnie malutka łyżeczka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.10-12 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu lub 150*C 10-12 na termoobiegu.




Od razu po upieczeniu są bardzo miękkie, w następnych dniach twardnieją.



Smacznego :-)

Słodkie bez cukru

2 komentarze:

  1. Takie trochę dziwny posmak mają według mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda mąka ma swój charakterystyczny posmak. Kwestia przyzwyczajenia 😉

      Usuń