24 sierpnia 2019

SERNIK SZEFOWEJ W LETNIEJ ODSŁONIE



  Uwielbiany przez nas sernik szefowej, doczekał się letniej wersji. Do pysznego sernika na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, doszły teraz sezonowe owoce, u mnie kwaskowe porzeczki. Słodycz przełamana odrobiną kwaskowatości... Całość... mniam... palce lizać. Tamten jest pyszny, ten jest obłędny.
Idealny na letnie dni. Polecam ;-)

Piekłam w tortownicy o śr. 25cm

Składniki:
Kruchy spód:
- 65g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 20g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 135g mąki orkiszowej tortowej typ450
- 50g ksylitolu (lub cukru)
- 3 żółtka

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.




Masa serowa:
- 0,5kg sera Juliko (b.gęsty)
- 2 jajka (przy rzadkim serze dajemy 1szt.)
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)
- 1 proszek budyniowy (śmietankowy lub waniliowy) lub 40g skrobi
- 125g miękkiego masła

Dodatkowo:
- 200g czerwonych porzeczek

W misie miksera ucieramy miękkie z masło z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszysta masę. Następnie dodajemy partiami ser i po każdym dodaniu miksujemy dalej. Dodajemy także jajka oraz proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy.

Na schłodzony spód wykładamy 1/2 masy serowej. wykładamy obrane porzeczki (bez zielonych ogonków), przykrywamy druga częścią sera, wyrównujemy.



Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i podpiekamy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.

Masa bezowa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150g cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżeczka skrobi (u mnie z tapioki)

Ok. 10-15 minut przed końcem podpiekania sernika, przygotowujemy sobie masę bezową.
W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu miksujemy dalej. Na samym końcu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.


Masę bezową wykładamy na podpieczony sernik i dokładnie rozsmarowujemy.




Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu.
Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy jeszcze bezę przez ok. 30 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia (ja okroiłam delikatnie boki, by równo opadało).


Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz.





Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. czy do spodu można dodać mąki bezglutenowej jaglanej jak się nie lubi orkiszowej? czy wtedy trzeba dać wody/słodzika więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Słodzika nie dawałabym więcej, natomiast co do konsystencji: albo trzeba będzie dosypać trochę mąki, albo dodać odrobinę wody, tak żeby ciasto dało się połączyć. Eksperymenty zawsze mile widziane 😊

      Usuń