19 sierpnia 2019

KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI



   Maślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-)

Ten kruchy, maślany spód, choć trudno go kroić widelczykiem- jest twardy, idealnie dopełnił całości.

Galaretki najlepiej przygotować sobie na samym początku i odstawić do wystudzenia.

Piekłam w tortownicy o śr. 25cm

Składniki:
kruchy spód:
- 125g zimnego masła
- 250g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie ksylitol z wanilią)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
---------------------------------------
dodatkowo:
- 1 łyżka kakao (10g)
- 1 łyżeczka wody

Z mąki, masła, jajka, cukru (ksylitolu) zagniatamy energicznie kruche ciasto (mnie wyręcza w tym hak miksera).


Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do lodówki.


Do drugiej części dodajemy kakao oraz łyżeczkę zimnej wody i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Na schłodzone jasne ciasto wykładamy ciasto czekoladowe, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.




Następnie formę wyjmujemy z lodówki (ja swoje ciasto ponakłuwałam dodatkowo widelcem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowa:
- 250 ml kremówki
- 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie bezbarwna o smaku cytrynowym)

Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej rozmieszanej w 125 ml gorącej wody) i dokładnie mieszamy.
Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto, równo rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki.



Warstwa galaretkowa:
- 2 galaretki na 500ml każda (u mnie malinowe), rozpuszczamy je w 600ml gorącej wody
- jeżyny (lub inne owoce)

Na schłodzonej masie śmietanowej układamy jeżyny, wstawiamy tortownicę do lodówki.
Lekko tężejącą galaretką zalewamy cienką warstwą owoce i odstawiamy do stężenia, do lodówki.


Gdy galaretka stężeje na owocach, wylewamy resztę galaretki i schładzamy całość w lodówce. Najlepiej odstawić ciasto na całą noc.


Przed podaniem okrawamy delikatnie boki i wyjmujemy ciasto z tortownicy.





Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. jak dla mnie wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie ile tych galaratek w ile wody jedna w 125 ml czy inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy śmietanowej 1/2 galaretki w 125 ml wody. Na górę 2 galaretki w 600 ml wody

      Usuń