3 sierpnia 2019

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ



  Zaczyna się już sezon na śliwki, a wraz z nim czas na pyszne ciasta. Ostatnio przygotowałam z ich dodatkiem genialne ciasto. Delikatne, puszyste, a zarazem bardzo maślane. Najlepsze z ciast ucieranych, jakie dotychczas piekłam
Polecam bardzo gorąco.
Inspiracją był ten przepis, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zwiększyłam też ilość składników o 1/4 , ale chyba nie było to konieczne, ciasto wyszło bardzo wysokie.

Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 28x22,5cm

Składniki:
- 200g masła
- 130g-160g cukru (dałam 130g ksylitolu)
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g dowolnych owoców (u mnie śliwki- 500g, były małe i lekkie, więcej by się nie zmieściło..)

W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku i po każdym dodaniu ucierać dalej. Następnie dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.


Masę (jest bardzo puchata) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy przepołowione śliwki. Całość obsypujemy kruszonką.




Kruszonka:
- 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 100g  zimnego masła
- 50g ksylitolu (lub cukru)

Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, rozetrzeć między palcami. Można wysłużyć się hakiem miksera.


Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym)







Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Jeju! To moje ulubione ciasto. Jego zaleta to prostota, owoce, kruszonka. Po prostu mniam. Jutro robię według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowało... 🤔😉
      Pozdrawiam 😊

      Usuń