11 marca 2019

PROSTY I PYSZNY SERNIK



  Prosty, pyszny kremowy sernik. Taki smak sernika właśnie za mną chodził. Delikatny, niezbyt słodki, mniam..., sernik marzenie... ;-)
Dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania, wszystkie składniki do miski, mieszamy i gotowe...Ot cała filozofia, to zdecydowanie najprostszy sernik, jaki przygotowywałam.
Pyszna jest też polewa z kwaśnej śmietany, to takie uzupełnienie całości. Przepis powstał na bazie różnych innych przepisów, z dostępnych w lodówce składników... Tym razem w wersji dietetycznej, cały na ksylitolu (oczywiście można użyć zamiennie cukier zwykły lub trzcinowy)

Piekłam w tortownicy o śr. 25cm

Składniki:
kruchy spód:
- 50g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 60g mąki orkiszowej typ450 (lub bezglutenowej, gdy zależy nam na wersji bez glutenu)
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka (20g) ksylitolu z wanilią
- 30g ksylitolu

Wszystkie składniki zagnieść, do uzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki.




masa serowa:
- 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka Philadelphia i 75g mascarpone)
- 180g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 180g ksylitolu (lub cukru)
- 20g ksylitolu z wanilią (1 łyżka) lub cukru waniliowego
- 1 budyń bez cukru (u mnie waniliowy) lub 40g skrobi ziemniaczanej
- 4 całe jajka
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- kilka kropli olejku śmietankowego (nie trzeba)

Wszystkie produkty umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników.


Dokładnie wymieszaną płynną masę wylewamy na schłodzony spód sernika.


Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok.65-70 minut na programie z termoobiegiem, lub na programie góra-dół, bez termoobiegu w temp.160*C. Pieczemy do wypieczenia środka, tzn. przy poruszeniu formą środek nie powinien się trząść, serników nie sprawdzamy patyczkiem...


Można na kilka minut zostawić sernik w uchylonym piekarniku, ja mam złe doświadczenie z pozostawianiem serników w piekarniku, zawsze mi potem pęka...,
Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa:
- 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 20g mielonego ksylitolu (lub pudru)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Śmietanę dokładnie rozmieszać z sokiem z cytryny i ksylitolem lub pudrem. Masą śmietanową posmarować wierzch sernika, odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Sernik przechowujemy w lodówce.







Smacznego ;-)

2 komentarze: