19 października 2018

SERNIK SZEFOWEJ



  Sernik szefowej, czyli to, co lubimy najbardziej w jednym. Kruche ciasto, sernik, brzoskwinie i beza- to połączenie wprost idealne. Pyszne i dość proste ciasto. Bardzo godne polecenia.


Tortownica to idealna forma dla mojej rodzinki. Już kiedyś o tym wspominałam. Tutaj każdy kawałek jest z kromką (piętką) i nikt nie marudzi, a bocznych (skrajnych) kawałków ciast z blachy nikt nie chce zajadać... Ot taki bajer... Tam nie chcą, a tu zajadają i mlaskają...
Kocham ciasta pieczone w tortownicy ;-)

Inspiracją był sernik z Cafe Szkolna. Pokombinowałam ze starymi przepisami i tak stworzyłam Sernik Szefowej.
Można zamienić spód na bezglutenowy (np. na taki jak w serniku na kruchym, bezglutenowym spodzie), wówczas uzyskamy sernik w wersji bezglutenowej.

Piekłam w tortownicy o śr.25cm

Składniki:
Kruchy spód:
- 135g mąki orkiszowej tortowej typ450
- 20g mąki orkiszowej dunst (lub ziemniaczanej)
- 65g zimnego masła
- 50g cukru (lub ksylitolu)
- 3 żółtka

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Kruchym ciastem wykleić dno tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce.



Masa serowa:
- 0,5kg sera z wiaderka
- 125g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru (ksylitolu)
- 1 całe jajko
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

Dodatkowo:
- 4 połówki brzoskwiń (ze słoika lub z puszki)

W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem (ksylitolem). Następnie partiami dodajemy ser, po każdym  dodaniu miksujemy. Dodajemy także jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy.

Na schłodzonym kruchym spodzie rozsmarowujemy 1/2 masy serowej. Wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugą połową masy serowej. Wygładzamy.



Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i podpiekamy ok.40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.


Masa bezowa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150g cukru trzcinowego ( lub zwykłego)
- 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej

Ok.10-15 przed końcem podpiekania sernika przygotowujemy masę bezową.
W tym celu w misie miksera ubijamy białka z solą. Gdy białka będą już prawie ubite dodajemy po 1 łyżce cukier. Po każdym dodaniu ubijamy dalej.  Masa musi być gładka i lśniąca. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy.
Masę bezową rozsmarowujemy na wyjętym z piekarnika podpieczonym serniku, wyrównujemy.



Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok.15 minut w temp.160*C na termoobiegu. 
Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy naszą bezę jeszcze ok. 30 minut.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja swoje okroiłam dookoła, by równo opadało.

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz.


 



Smacznego :-)

2 komentarze: