9 października 2018

GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM



   Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem bywają u nas od wielu, wielu lat. Ostatnio zmieniłam tylko rodzaj kapusty. Dotychczas przygotowywałam je albo w młodej kapuście albo we włoskiej. Obydwie wersje były super. Ale odkąd przygotowałam je w zwykłej (choć może nie do końca zwykłej, bo jednak białej, cukrowej kapuście), już innych nie gotuję.
Kapusta cukrowa nadaje im słodkawego posmaku. Są wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas  basmati (najlepszy).
Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków.
Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak.

Składniki:
- 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka)
- 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka (250ml)
- 2 duże cebule
- główka białej kapusty (u mnie cukrowa)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- ok.200 ml bulionu
- sól (daję ok. 1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i świeżo mielony pieprz

Cebule pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na 1-2 łyżkach oleju kokosowego.


Z kapusty wykroić lekko głąb (środek). W dużym garnku zagotować wodę. Główkę kapusty włożyć do garnka z gotującą się wodą. Garnek przykryć. Po kilku minutach (gdy liście poluzują się, odpadną od główki kapusty) wyjąć partię obgotowanych liści i odłożyć na talerz do odsączenia. Tak co kilka minut sprawdzać i wyjmować kolejne luźne liście. Po odsączeniu z liści ściąć ich zgrubiałą część (nerw) i układać na blacie. Postępujemy tak aż do uzyskania pożądanej ilości liści. Resztę kapusty wyjąć i odstawić do wystudzenia. Można ją później wykorzystać do ugotowania kapuśniaku lub obgotować w osolonej wodzie i podać jako jarzynę do obiadu.

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do 1/2 litra wrzącej wody i gotować na mniejszym palniku ok.12-15 minut, aż wchłonie cały płyn, posolić do smaku.
Odstawić do wystudzenia. Najlepiej przesypać go do miski i dopiero wówczas odstawić.


Do miski z mięsem dodajemy schłodzony ryż, połowę przesmażonej cebuli, sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników.



Na każdy liść (dwa duże liście odkładam do wyłożenia dna garnka) nałożyć farsz ryżowo- mięsny. Dokładnie zawinąć.





Na dnie garnka stopić łyżkę oleju kokosowego, wlać trochę bulionu. Na dnie garnka wyłożonym dokładnie liśćmi kapusty układamy ciasno, zawinięte szczelnie gołąbki (łączeniem do spodu). Na górę dodajemy masło klarowane (lub zwykłe), wlewamy resztę bulionu. Można lekko posolić całość (chyba, że mamy bardzo słony bulion, to nie trzeba). Garnek dokładnie zamykamy.


Szybkowar wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu palnik zmniejszamy i gotujemy ok.60 minut (w szybkowarze). W zwykłym garnku gotujemy ok.1,5-2h.

Następnie zestawiamy garnek z palnika i odstawiamy na ok.10 minut. Schłodzony lekko garnek odparowujemy i dopiero wówczas otwieramy pokrywę.



Podajemy z domowym sosem pomidorowym.




Sos pomidorowy:
- połowa podsmażonej wcześniej cebuli
- ok.600-800 ml soku pomidorowego (lub gęstej passaty)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- ok.2 łyżek mąki orkiszowej (lub dowolnej innej, niekiedy daję skrobię kukurydzianą i też jest ok.)
- 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego

Do podsmażonej cebuli wlewam sok pomidorowy, kilka minut gotuję, by lekko odparował. Zagęszczam mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Nasz sos jest bardzo gęsty (taki lubimy). Ja dolewam do niego także trochę wody od ugotowanych gołąbków (ma wówczas lepszy smak). Plus dodatkowo łyżkę masła klarowanego.
Kiedyś doprawiałam także dobrym keczupem. Odkąd mam swój sos pomidorowy, nie potrzebuję żadnych dodatków, a sos jest najpyszniejszy na świecie.



Smacznego :-)

                                                Tysiąc twarzy pomidora

3 komentarze: