17 września 2018

ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ



  Pyszny i szybki deser. Niewiele pracy, a super efekt. Polecam, wszak sezon śliwkowy w pełni.
U mnie porcelanowa forma o śr.ok.26cm

Składniki:
* ok.500g śliwek
* 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek (nie trzeba)

kruszonka:
- 160g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub 700, typ750 ok.180g)
- 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 150 cukru lub ksylitolu

Z mąki, cukru (ksylitolu) i zimnego masła zagnieść energicznie kruche ciasto. Gdyby nie chciało się rozkruszyć dosypać trochę mąki, ale nie powinno być problemu. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek.

Dno formy wyłożyć śliwkami (bez pestek), pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Posypać cukrem trzcinowym, gdy mamy twarde i kwaskowe śliwki, przy słodkich nie ma takiej potrzeby. Całość obsypać schłodzoną kruszonką.




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i zapiekać ok.30 minut na termoobiegu.
Podawać na ciepło (gorąco) z kulką loda lub na zimno (równie smaczne, a łatwiej się wyjmuje z formy).
Można posypać pudrem.






Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. smakowity wypiek i przepieknie podany. lody do takiego ciasta to idealny dodatek

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny taki deser, czasem sama taki lubię zrobić do kawki. W lecie owoców pod dostatkiem, a więc warto to jakoś skonsumować pożytecznie.

    OdpowiedzUsuń